Amikor először szóba került a használtruha


Valamikor gyerekkoromban sok olyan szegény család élt a falunkban, ahol sok gyerek volt, és bizony a kisebb gyerekeknek a használtruha volt az új ruha. Hogyan? Nos, egyszerűen úgy, hogy a nagyobb testvérektől örökölt ruhákban jártak, mert nem tudtak új ruhát venni. Maradtak a nagyobb testvérektől levetett használtruhák. Ezek a darabok viszont sok esetben tényleg a használtruhának a valódi fogalmát fedték le. Itt-ott kissé foltosak, kopottak voltak. De abban a környezetben, abban az időben ez nem jelentett hátrányt egyik gyereknek sem. Számukra a nagyobbaktól örökölt darabok az örömet jelentették. Sokan sóvárogtak arra, amit a nagyobb testvér hordott, így amikor „megörökölték”, nagy volt a boldogság! Semmi jelentősége nem volt annak a pár apró szakadásnak, annak a néhány foltnak, kincs volt.
Az viszont tény, hogy kapott a használtruha fogalma egy pejoratív jelentést. Ezen kellett csiszolni, amikor a kilencvenes években megjelentek az első „second hand” üzletek nálunk.


Viccelsz? Te innen akarsz ruhát venni?


Sajnos még az átlag emberek között is előfordul ez, vagy ehhez hasonló felhangú kérdés. Mert beidegződött, hogy a használtruha az egyenlő a szegénységgel, a rosszul öltözöttséggel. Pedig ennek köze nem volt már a valósághoz.
Ezekben az üzletekben a bálabontáskor sok esetben maga a csoda került elő. Nemhogy szakadtak, agyonmosottak, kopottak nem voltak, de jó néhány szinte vagy egyáltalán használatban sem volt ruhadarab is előkerült.
Arról nem is beszélve, hogy olyan márkás ruhadarabokat rejtett időnként a zsák, amikről addig itthon csak álmodni lehetett. De ezt természetesen csak akkor tudtuk megtapasztalni, ha bementünk válogatni.
Sokan próbálkoztak az említett időszakban ennek a behozatalával. Főként Angliából vagy a skandináv országokból, de nem volt ez egy egyszerű folyamat. A sok próbálkozásból igen sok bukás is lett.
Mert az azért nem úgy működik, hogy megrendeljük, behozzuk és eladjuk. Ennél azért ez egy jóval bonyolultabb folyamat. Megfelelő előkészület nélkül a használtruhába fektetni nagy kockázat.

Folytatjuk…